пʼятницю, 29 січня 2021 р.


 Режисер кл. керівник Коба Г.В



Фільм до тижня історії "Яблуко розбрату". Режисер кл. керівник Коба Г.В



9 листопада – День української писемності та мови

 Поки жива мова народна в устах народу, до того часу живий і народ. І нема насильства більш нестерпного, як те, що хоче відняти в народу спадщину, створену незчисленними поколіннями його віджилих предків. Відберіть у народу все — і він усе може повернути; але відберіть мову, і він ніколи більше не створить її, нову батьківщину навіть може створити народ, але мови — ніколи; вимерла мова в устах народу — вимер і народ…»- писав видатний український педагог Костянтин Ушинський .

Батьківщина починається з батька і матері, з оселі, де ми вперше побачили світ. Тут жили наші батьки – тут корінь роду українського. І де б ми не були, скрізь відчуваємо поклик рідної землі, хвилюємося до сліз, зачувши рідне слово… У Київській Русі книги цінувалися, як рідкісні скарби. Мати декілька книг означало володіти цілим багатством. “ Повість минулих літ ” називає книги  “ ріками, які наповнюють всесвіт мудрістю незмірної глибини ”. “ Якщо старанно пошукати в книгах мудрості, – зазначав літописець, – то знайдеш користь душі своїй ”.

     День української писемності та мови -  одне з наймолодших державних свят. Його запроваджено 1997 року за ініціативою Всеукраїнського товариства "Просвіта" імені Тараса Шевченка. Його  відзначають щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті  Преподобного Нестора Літописця.

 

     В НВК «Дитячий садок – ЗОШ І-ІІІ ст.» 10 листопада, було проведено загальношкільну лінійку присвячену цьому святу, яку підготували та провели учні 11-Б класу(кл. керівник Ганна Вікторівна Коба), за участю вчителя української мови та літератури Маргарити Володимирівни Фатєєвої. Слово відкриває таємничість і складність інших наук: географії, історії, фізики, математики… Словом можна передати найтонші відтінки думок і почуттів. Слово віддзеркалює душу народу, його історію. Це дорогоцінний скарб, який   треба примножувати та оберігати. Учні  зібралися  щоб сказати теплі і ніжні слова про нашу рідну мову. На лінійці учні школи згадали українську поезію, співали українські народні пісні, дізналися багато цікавих фактів про українську мову, а учні молодших класів відкрили для себе українську пізнавальну мультиплікацію .

    Діти пишаються тим, що є громадянами нашої країни, належать до такого прекрасного, дотепного народу, мають таку мальовничу Батьківщину, таку співучу багату мову.









Помнят все войну лихую, Слово страшное — Афган.

15 февраля в 28-ю годовщину со дня вывода войск из Афганистана, в Каменско-Днепровском районе прошли мероприятия, посвященные этой дате и Дню чествования участников боевых действий на территории других государств. В Каменско-Днепровском УВК была торжественно открыта мемориальная доска в честь воина - афганца, выпускника школы Владимира Коцубы. Так же в актовом зале прошла общешкольная линейка "Помнят все войну лихую, Слово страшное — Афган", которую подготовили учителя нашей школы Путивская Виктория Виталиевна и Коба Анна Викторовна на базе учеников 10Б класса.

















Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття…

 Кобзар для України – не просто народний поет, геніальний митець, який наділений багатьма талантами, а національний пророк, людина, яка безмірно любила свою рідну землю.       

До мене сьогодні всміхнувся Шевченко 
З картини, що там на стіні. 
Читає пісні його залюбки ненька, 
Розказував батько мені:

Як вівці він пас – ще малий був хлопчина, 
А виріс – великий дав дар: 
Для всіх поколінь, для всієї Вкраїни, 
Цю книгу, що зветься "Кобзар".

                                                   Леся Храплива                                        

     Такими словами розпочався захід у НВК, присвячений 202 річниці з дня народження Т. Г. Шевченко. Учні 9-х класів ( класні керівники Бондаренко Т. М. та Коба Г. В.) зустріли гостів у святково прикрашеній класній кімнаті.

  На стінах – газети, плакати, які нагадують про життя та творчість українського поета, філософа, художника; прикрашений вишитим рушником портрет Кобзаря. Також була представлена виставка книг Т. Г. Шевченка.

    Під час заходу учні та гості з задоволенням подивилися уривок з фільму «Мій Шевченко» (проект каналу 1+1). Чарівні відучи Полєжаєва К., Порошенко Л., Лактіонова О., Васильєва А. знайомили глядачів з цікавими фактами життя великого поета. Хлопці та дівчата декламували поетичні твори Т. Шевченка.  Дерипаско С., Коба Т. і Суханов Ю. підготували сценку про життя маленького Тараса. Про що мріяв Шевченко в літньому саду, дізналися глядачі  з уривку твору Оксани Іваненко «Біла ніч», який прочитала Скорінова Г.

  Наприкінці  пролунали вірші Л. Храпливої та В. Симоненка про великого Кобзаря (читали Бікір Г. та Оболенський М.)

   Увесь захід супроводжувала презентація, лунала чарівна українська музика.

  Впродовж усієї програми учні та гості все більше і все глибше переймалися значенням великого дня 9-го березня, який подарував світові Т. Г. Шевченка – славетного сина великого народу. Минуло 202 роки з дня народження великого поета, але й сьогодні як живий говорить він з нами. Його невмирущі слова є ідеалом для багатьох поколінь.

      У росяні вінки заплетені суцвіття
      До ніг тобі, титане, кладемо.
      Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття,
      Тебе своїм сучасником звемо.

         В. Симоненко










Немає коментарів:

Дописати коментар